شرکت الکترو پارس مکانیک ايرانيان با پشتوانه کادری مجرب، با تجربه ای بالغ بر نیم قرن در صنعت برق، شکل گرفته است و اینک با رویکردی جدید پا به عرصه صنعت تابلو سازی گذاشته است. همگام با پیشرفت صنعت برق، بر خود لازم می دانیم به ارائه خدماتی متمایز در زمینه سیستمهای الکتریکی به ویژه تابلوهای برق، اعم از فشار ضعیف، متوسط، کنترل و بانک خازن بپردازیم.
این شرکت در سال 1386 با استفاده از تجهیزات و امکانات موجود و با کادری متشکل از کارشناسان برق و مکانیک شکل گرفت.
در سال 1390 این شرکت موفق به اخذ نمایندگی شرکت IDE اسپانیا در زمینه فروش تابلوهای IP66 و سوکتهای صنعتی IP67 گردید.
با توجه به امکانات موجود و تجارب کسب شده، این شرکت توانایی ساخت و اجرای:
* سیستم کنترل، اتوماسیون صنعتی و ساخت تابلو و میز فرمان
* تابلوهای فشار ضعیف تا سقف 3600 آمپر (ثابت و کشویی)
* تابلوهای فشار متوسط تا سطح 33 کیلو ولت
* بانک خازن
را با تکیه بر دانش و تجربه متخصصین خود، شامل:
* 1 نفر کارشناس ارشد مکانیک و 2 نفر کارشناس مکانیک
* 2 نفرکارشناس ارشد برق و 2 نفر کارشناس برق
دارا می باشد.
این گروه با داشتن مجموعه کارگاه هایی به مساحت بالغ بر 5000 متر مربع در دوبخش فلزی و مونتاژ الکتریکی آماده انجام پروژه های EPC و PC در زمینه صنعت برق می باشد.
بانک خازن برای اصلاح ضریب قدرت و جبران توان راکتیو در سیستم های فشار ضعیف بکار برده می شوند.
بانکهای خازنی اتوماتیک مجهز به یک رگولاتور ضریب قدرت هستند. این رگولاتور اندازه و شکل موج ولتاژ و جریان و اختلاف زمانی آنها را اندازه گرفته و پس از انجام محاسبات لازم، ظرفیت خازنی مورد نیاز را تعیین و خازن را وارد شبکه می نماید. در شبکه فشار ضعیف نمونه ولتاژ مستقیما از خط و نمونه جریان توسط یک ترانس جریان (CT) به رگولاتور متصل می شوند.عمل سوئیچ کردن خازنها توسط کنتاکتورهایی که بوسیله رگولاتور کنترل می شوند، انجامی می گیرد. همچنین برای هر پله خازن یک سری فیوز جداگانه در نظر گرفته می شود.
بانکهای اتوماتیک خازنی در جهت اصلاح ضریب قدرت شبکه فشار ضعیف در موارد زیر استفاده میشود:
- کارخانجات بزرگ
- کارگاههای کوچک
- مصرف کننده های تجاری و فروشگاهها
- هتلها
- ساختمان های اداری
- مجتمع ها یمسکونی و اداری
- بیمارستانها
- ......
تجهیزات تشکیل دهنده بانک خازنی:
قطعات یک بانک خازنی عبارتند از:
- خازن
- کنتاکتور خازنی
- فیوز
- رگولاتور
- کلید اصلی
- پوش باتن
- لامپ سیگنال
- فن خنک کننده
- دستگاههای اندازه گیری
نحوه تعیین قدرت بانک خازنی:
با دانستن ضریب توان شبکه (COSФ) و توان نصب شده روی شبکه (P) و با استفاده از جدول زیر می توان خازن مورد نیاز را محاسبه کرد. محل تلاقی سطر مربوط به ضریب توان شبکه (Initial PF) و ستون مربوط به ضریب توان مورد نیاز (Final PF) ضریب K را بدست می دهد. خازن مورد نیاز از رابطه Фc=K×P محاسبه می شود.
به عنوان مثال: COSФ1=0.75و COSФ2=0.96 از روی جدول K=0.59 بدست می آید.
شرکت الکترو پارس مکانیک ايرانيان با پشتوانه کادری مجرب، با تجربه ای بالغ بر نیم قرن و بهره مندی از دانش روز در صنعت برق آماده ارائه خدمات مشاوره در زمینه تاسیسات الکتریکی فشار ضعیف و فشار متوسط میباشد.
جهت مشاوره فنی در خصوص انتخاب محصولات IDE با شماره تلفن 34760788-026 تماس حاصل نمایید.
کاتالوگ محصولات را از اینجا دریافت کنید.
برای استعلام قیمت محصولات IDE با شماره تلفن 34760788-026 تماس حاصل نمایید و یا از طریق آدرس
این نشانی پست الکترونیک دربرابر spambot ها و هرزنامه ها محافظت می شود. برای مشاهده آن شما نیازمند فعال بودن جاواسکریپت هستید
استعلام خود را ارسال نمایید.
تابلوهای کشویی ساخت این مجموعه طرح SIVACON میباشد و توسط نرم افزار SIMARIS طراحی و در صورت درخواست Type Test مربوطه ارائه میگردد.
تابلوهای ساخت این مجموعه در ابعاد و اندازه های استاندارد بصورت روکار، توکار و محوطه با دارا بودن IP54 و IP42 مناسب سیستمهای توزیع و کنترل میباشد. این تابلوها با ورق گالوانیزه به ضخامت حداقل 1.5mm ساخته میشود و با رنگ الکترواستاتیک در دو طیف RAL7032 و RAL7035 پوشش داده میشود.
لازم به توضیح است تمـامی اسکلت های فلزی این شرکت ، بنا به خـواست کارفرما در دو نوع محصولات کشورهای اروپایی با ارائه گواهی تست های مربوطه و یا تولیدات داخلی از شرکت های معتبر با ارائه ضمانت های لازم و با مشخصات زیر:
1-1- تابلوهای فشار ضعیف در انواع مختلف ایستاده، دیواری، روکار و توکار، پیانویی و بارانی تولید می شوند. بدنه تابلوهای ایستاده از ورق 2 میلیمتر و تابلوهای دیواری و نیمه ایستاده از ورق 5/1 میلیمتر روغنی ساخته می شوند.
2-1- قفل و لولاها از جنس مرغوب با آبکاری کروم می باشند. پیچ و مهره های مصرفی از نوع گالوانیزه با آبکاری سفید یا زرد انتخاب می شوند. برای حمل تابلوهای ایستاده بر روی سقف آنها قلابهای مخصوص تعبیه می شود.
3-1- تابلوهای فشار ضعیف با توجه به کاربرد آنها دارای درجه حفاظت های مختلف هستند. درجه حفاظت (IP) برای تابلوهای داخلی (INDOOR) IP42 و برای تابلوهای خارجی (OUTDOOR) (IP54 می باشد.
4-1- تمامی تابلوها مجهز به لاستیک اسفنجی گردگیر جهت جلوگیری از نفوذ آب و گردوخاک می باشند. برای قرار دادن و نگهداری نقشه های تابلو در قسمت پشت درب تابلو یک جیب تابلو نصب می شود.
5-1- کلیه تابلوهای ایستاده و دیواری جهت جلوگیری از تماس دست با قسمتهای برق دار تابلوها دارای روبند متحرک می باشند و پانچ ها و شیارهایی که می بایستی روی روبندها ایجاد شود به وسیله دستگاه CNC PUNCH انجام می گردد.
6-1- تمام قسمتهای بدنه به وسیله سیم ارت به شمش اصلی ارت در تابلو متصل می شوند.
7-1- سیستم روشنایی و فن در صورت درخواست کارفرما در تابلوهای ایستاده نصب می گردد.
2- رنگ
1-2- تابلوها پس از ساخت در وان مخصوص چربی گیر، چربی زدایی شده و بعد در وان محلول فسفاته قرار می گیرند تا سطوح ورقها برای چسبندگی کامل رنگ، آماده شوند.
2-2- سیستم رنگ از نوع الکترواستاتیک (رنگ پودری) با پوشش چرمی خواهد بود و ضخامت رنگ در کلیه قسمتها حدود 80 میکرون می باشد.
3-2- رنگ متداول تابلوهای برق RAL 7035 /RAL7032 می باشد.
4-2- بعد از رنگ کاری کلیه قطعات رنگ شده در داخل کوره قرار گرفته و در دمای 220 درجه سانتیگراد پخته می شود.
3- مونتاژ
1-3- کلیه ادوات برقی طبق نقشه های جانمایی که قبلاً طراحی شده اند، در محل خود نصب می شوند. نصب قطعات به گونه ای صورت می گیرد که امکان تعویض و باز و بسته کردن مجدد قطعه به آسانی امکان پذیر باشد.
2-3- ترمینالهای ورودی و خروجی متناسب با قطر کابلهای ورودی و خروجی تابلو در محل تعیین شده (بالا یا پایین تابلو) نصب می شوند. ترمینالها از نوع ریلی نشکن بوده و روی آنها شماره فیدر نصب می شود.
3-3- کلیه سیم کشی تابلوها از داخل کانالهای درب دار از جنس PVC نسوز که حجم کافی برای عبور سیمها و کابلهای داخلی را دارند، انجام می شود.
4-3- کلیه سیم ها و کابل های داخلی در ابتدا و انتها دارای سرسیم مناسب هستند و همینطور کلیه سیم ها در ابتدا و انتها دارای شماره شناسایی در مدار هستند.
5-3- سیم هایی که ارتباط داخل تابلو را با قطعاتی که روی درب تابو نصب شده اند بر قرار می کنند از داخل لوله های خرطومی نسوز عبور می کنند و هیچگونه تماسی با بدنه ندارند.
6-3- حداقل سطح مقطع سیم برای مدارهای فرمان 5/1 میلیمتر مربع و برای مدار قدرت سطح مقطع سیم متناسب با ظرفیت فیدر مربوطه طبق جداول استاندارد انتخاب می شود.
7-3- برای فیدرهای تا قدرت 125 آمپر از سیم و کابل افشان و برای فیدرهای بالاتر از 125 آمپر از شینه های مسی استفاده می شود.
8-3- کلیه قطعات نصب شده در تابلو نظیر کلیدها، فیوزها، کنتاکتورها، رله ها، شستی فرمان و ... دارای لیبل می باشند تا شناسایی آنها راحت تر انجام شده و این لیبل ها یا از جنس ورق PVC می باشند در زیر قطعه مربوطه و روی روبند نصب می شوند. زمینه لیبل ها مشکی و نوشته روی آن سپید خواهد بود و یا بصورت ریل های آلو مینیومی هستند که تگ های مربوطه در آنها قرار خواهند گرفت.
4- تست تابلوها
1-4- روتین تست : در این نوع تست، کلیه قطعات از نظر ظاهری نظیر عملکرد صحیح لولاها، قفل ها، صحت رنگ، استحکام اتصالات و ... مورد بررسی قرار می گیرند.
2-4- وایرینگ تست : در این تست کلیه سیم کشی های انجام شده از BUS BAR تا ترمینال خروجی در داخل تابلو توسط اهم متر چک می شود.
3-4- تست عایقی : به منظور حصول اطمینان از صحت عایق سیم ها، کابل ها، مقره ها و بدنه قطعات برقی و عدم اتصال بدنه، تست عایقی انجام می شود. برای انجام این تست، مدارهای مختلف در تابلو تحت ولتاژ عایقی (که برای مدارهای فرمان 1000V و برای مدارهای قدرت 2.5KV می باشد) به مدت 1 دقیقه قرار می گیرند. این ولتاژ از طریق دستگاه Megger که ولتاژ DC تولید می کند، به مدار اعمال می شود. این ولتاژ بین فاز با فاز و هر فاز با نول و هر فاز با بدنه اعمال می شود.
4-4- تست عملکرد : برای اطمینان از صحت عملکرد مدارهای فرمان و قدرت، تابلو را به ولتاژ معمولی شبکه وصل می کنند و هر فیوز جداگانه، طبق نقشه تک خطی، از مبدأ تا مقصد تست می شود.
5-4- در آخر، تنظیمات لازم روی رنج کلیدهای اتوماتیک، بیمتال ها، تایمرها و غیره طبق درخواست اولیه مندرج در نقشه تک خطی انجام می شود.
5- شناسنامه و پرونده تابلو
1-5- ابتدا نقشه های ارائه شده از سوی کارفرما توسط بخش طراحی، مطالعه و بررسی می شوند و هرگونه ایراد احتمالی و یا ابهام موجود در نقشه ها، رفع شده و در صورت لزوم، پیشنهاد اصلاحی به کارفرما ارائه می شود.
2-5- بعد از تأیید قطعی نقشه تک خطی، نقشه های ساخت و جانمایی تابلوها طراحی و تهیه می شوند، اطلاعات اولیه برای طراحی نقشه تابلو، محل نصب، محل ورود و خروج کابل ها از کارفرما دریافت شده و یا طی بازدید از محل بررسی می شود.
3-5- نقشه های اجرایی تک خطی برای کلیه تابلو تهیه می شود که در این نقشه ها کلیه مدارها شماره گذاری یا کدگذاری شده و در هنگام اجرا طبق نقشه سیم های داخل تابلو شماره گذاری می شوند.
4-5- لیست قطعات برقی و مشخصات فنی آنها و همینطور کارخانه سازنده قطعات برای هر تابلو جداگانه تهیه می شود.
5-5- کلیه نقشه های تهیه شده پس از اتمام به صورت نهایی(As Built) تهیه شده و داخل جیب نقشه تابلو قرار داده می شود.
6-5- برای هر تابلو یک برگه تست (تست شیت) که در آن نتیجه تست نهایی را نشان می دهد صادر شده و به همراه تابلو تحویل کارفرما خواهد شد.
6- بسته بندی
1-6- برای بسته بندی از نایلون حبابدار و یا پلاستیک ضخیم استفاده می شود و با تسمه های پلاستیکی، دور تا دور تابلو تسمه کشی می شود تا در حین حمل و نقل هیچگونه صدمه ای به تابلو وارد نشود.
2-6- روی بسته بندی هر تابلو، نام تابلو، نام پروژه و محل نصب تابلو نوشته می شود تا در حین تخلیه تابلو در محل، سردرگمی ایجاد نشود.